10 съвета, как да избегнете заспиването по време на шофиране | MaxAuto24

10 съвета, как да избегнете заспиването по време на шофиране

1806 / 2023
10 трика, за да избегнете заспиването по време на шофиране

10 трика, за да избегнете заспиването по време на шофиране Една четвърт от тежките катастрофи се дължат на уморени шофьори, които заспиват зад волана. Тази ситуация е характерна за тези, които пътуват продължително време. Монотонното шофиране през нощта е приспиващо и може да причини сериозна катастрофа. 

10 трика как да не заспите, докато шофирате. Учените са доказали, че след непрекъснато шофиране в продължение на 4 часа реакцията на шофьора намалява 2 пъти, след 9 часа - 7 пъти. Ето защо е толкова важно да се научите как да се справяте със сънливостта. В тази статия ще говорим за 10 начина да преодолеете съня и безопасно да стигнете до вашата дестинация.


1. Комуникация


Разговорът с пътник е ефективен начин за стимулиране на мозъка. Основното е, че те не отвличат вниманието от пътя. Пътникът също ще забележи вашата сънливост навреме и ще ви помогне да се отървете от нея. Ако пътникът също заспива, спрете да си починете, защото това е сигурен признак на умора, а спящ пътник няма да помогне да се справите с умората.


2. Музика


Ако сте сами в колата, слушането на ритмична музика ще ви помогне. Ободряващите и динамичните песни са по-добри от спокойната релаксираща музика.


3. Пеене


Ако слушането не работи, опитайте да пеете силно. При избора на думи мозъкът се стимулира, успоредно с това кръвта се насища с кислород, което повишава тонуса на тялото и облекчава сънливостта.


4. Тонизиращи напитки


Помагат по време на път: чай, кафе, горещ шоколад. Въпреки че те имат различен ефект върху тялото на всеки човек: една чаша кафе може да ви ободри, а при други и три ще помогнат малко.
Важно е да запомните, че този метод дава кратък ефект, така че след два часа тонизиращият ефект на кафето ще изчезне.


5. Енергийни напитки


Тези напитки съдържат кофеин. В допълнение, те са наситени с витамини, таурин, полезни киселини и други тонизиращи съединения. Резултатът е че ще ви ободри по-добре и за по-дълго от кафето. Основното нещо е да не прекалявате с дозата, защото в големи количества енергията ще навреди на тялото.


6. Енергийни хапчета


Те имат същия състав като енергийните напитки, но се различават по агрегатното си състояние. Поради компактността е по-лесно да вземете със себе си опаковка хапчета, отколкото опаковка енергийни напитки.


7. Храна


Ако понякога ядете бисквити, ядки, сладкиши и други ядливи дреболии на пътя, това също ще помогне за повишаване на тонуса на тялото. Основното нещо е да знаете мярката, защото ситостта ви кара да спите.


8. Аларми за умора


Някои автомобили вече са оборудвани със специални устройства - аларми за умора. Те следят стила на шофиране на водача и издават рязък звук, ако например той е влязъл в насрещната лента или край пътя без включен мигач. В крайна сметка това се случва, ако водачът дреме.
Ако колата ви няма тази система, купете аларма за умора от магазин за автоаксесоари. Работи по подобен начин.


9. Концентрация на вниманието


Отвлича вниманието от съня. Поставете задачи и ги решете: идентифицирайте марки автомобили, пребройте стълбове и др.


10. Промяна на физическото състояние


Следните методи помагат:
  • упражнения - мускулно напрежение, клатене на главата и др.;
  • промяна на температурата в купето;
  • избърсване с влажна кърпа и измиване със студена вода;
  • лек масаж на ушите или очните ябълки.
Всеки от тези методи е добър, но препоръчваме да не пътувате на дълги разстояния и през нощта, освен ако не е абсолютно наложително. Това ще намали риска от злополука.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос