5 стъпки за перфектно полирани джанти | MaxAuto24

5 стъпки за перфектно полирани джанти

0910 / 2020
Най-красиви изглеждат новите лети алуминиеви джанти, които обаче с времето се покриват с малки, но много на брой драскотини. За връщането на първоначалния им вид се налага полиране. Сега ще разберем 5-те основни стъпки по подготовката, използването на подходящите принадлежности и протичането на самия процес.


Как да подготвим джантите за полиране


Джанти за кола При подготовката, на първо място трябва да се отървем от защитното лаково покритие, което е фабрично нанесено, но вече е изхабено и неефективно. Важно е да знаем, че механичното третиране за отстраняването му не е добър вариант, така че трябва да го направим химически. За целта е необходимо да притежаваме специален разтвор за премахване на лакови покрития, с който намазваме цялата джанта и според инструкциите премахваме покритието. След това добре обезмасляваме и измиваме цялата повърхност от всички замърсявания.
 

Защо е важно да използваме правилните кърпи и автокозметика


Съществува мнение, че и най-добрият майстор без необходимите инструменти не може да постигне отличен резултат. В случая, не е възможно полирането на джантите без съответните инструменти и препарати за това. Процесът най-общо взето протича в три етапа: 
  • Почистване
  • Шлифоване
  • Полиране
Днес се предлагат специални комплекти за почистване, съдържащи както необходимите препарати, така и съпътстващите ги принадлежности, като микрофибърни кърпи и автокозметика.


Възстановяване на драскотини


Драскотините се появяват в следствие на околните въздействия по време на движение. Те са особено характерни за алуминиевата сплав, поради нейната мекота. За да се отървем от драскотините е необходимо ръчно или машинно шлифоване. Най-често днес се използва умерено оборотна машина, на чиято ос се поставя едра шкурка (Р200 например) за отстраняване на едрите драскотини. Така фиността на зърното поетапно се намалява, докато се стигне до Р1200 например. С него се извършва фината работа, при която резултатът е много по-добър от първоначалния вид на автомобилната джанта.


Полиране на джантите


Ето, че стигнахме и до финалния етап, при който се извършва фината част от процеса. Той е същият, като пастирането, само че не използвате шкурка, а специален диск за полиране и паста с абразивни частици за получаване на нужния ефект. Тук отново процесът преминава от по-едрите (например 100-40 микрона) абразивни частици към по-фините (например 14-5 микрона). Накрая е важно обработената повърхност да се измие и да се подсуши. На финалния етап се нанася тънък слой защитен лак, който ще остане ефективен няколко месеца.


Да не забравяме и гумите


За да е максимален ефектът от полирането на алуминиевите лети джанти за кола е важно да измием и приведем в добър външен вид и самите гуми. Това ще даде тласък на Уау ефекта и няма как да остави околните безразлични, така че направете го и със сигурност няма да сбъркате. Заповядайте в Maxauto24 и разгледайте предлаганите готови комплекти на най-добрите цени в момента.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос