Фолио за Затъмняване на Автомобилни Стъкла - MaxAuto24

Фолио за затъмняване на автомобилни стъкла

1304 / 2020
Тонирането с фолио стъклата на автомобила е лесен и евтин начин да подобрите външния вид на вашата кола, както и да предпазите интериора му от UV лъчите на слънцето, топлината и ослепителният му блясък. Много собственици на автомобили се възползват от това. Има много видове и цветове фолиа с различен нюанс и наситеност, като не само стъклата, но и други елементи на колата могат да бъдат тонирани.


Тониране на стъклата на автомобила


За затъмняване на стъклата на автомобила се нанася специално фолио или покритие. От качеството, степента на затъмнение и използваните материали ще зависи ефекта на тониране. Много собственици на автомобили поставят фолио за затъмняване за красота и промяна на външният вид на колата, но има и други полезни свойства. Като основно предимство е затъмняване салона на автомобила. Предпазва вътрешното пространство от любопитни очи и пропуска по-малко слънчеви лъчи през горещите дни. Също така в някое отношение фолиото влияе до известна степен върху здравината на стъклото, като при удар няма да се разпръсне и ще запази целостта си.

Но трябва да внимавате с избора на фолио. За неспазване на изискванията за допустимо затъмняване може да получите глоба от КАТ. Също така трябва да разберете, че тонирането все пак влошава прозрачността на стъклото.


Видове фолио за затъмняване


Фолиата може условно да се класифицират по три параметри:
 • Степен на затъмняване
 • Вид на фолиото
 • Начин на поставяне


Степен на затъмняване


Затъмняване на автомобилни стъкла Промяна в прозрачността на челно стъкло и предни странични стъкла се допуска само в границите  на стойностите , определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на ООН. Според това правило светло-пропускливостта не може да е по-малка от 70%. на предното и страничните стъкла.

Прозрачността на предното стъкло и предните странични прозорци не трябва да бъде по-малко от 70%. Често тонирането идва от производителя под формата на прозрачно фолио или покритие. Влияе и на предаването на светлина. Може да се тонира задното и задните странични прозорци по желание. В този случай няма ограничения. Фолиа и други нюанси могат да се използват с всяко ниво на прозрачност. 


Вид фолио

 

Тониране от производителя

Много производители на автомобили вземат предвид желанията на своите клиенти, включително при тонирането. Само в завода те използват не фолио за това, а специална фино диспергирана боя. Прилага се върху стъклото при определени условия. Такова покритие не е подложено на външни влияния и драскотини. Ще бъде невъзможно да се премахне такова затъмнение. Сервизът също може да извършва подобна работа, но качеството ще бъде много по-лошо. Процесът изисква определени технологии.
 

Обикновено тониране

Най-често срещаният и достъпен начин за затъмняване. На пазара има много фолиа с различни нива на прозрачност и цвят. Този тип фолио има ограничен ресурс и след 1-2 години може да избледнее на слънце.
 

Атермално фолио

Това фолио има прозрачен слой с лек лилав оттенък. На стъклото не се забелязва много, но има редица предимства и изпълнява защитна функция. Това покритие абсорбира по-голямата част от UV спектъра, като го предпазва от топлина и слънчева светлина. Атермалното фолио може да пропусне до 85% от слънчевата светлина, което прави възможно нанасянето му върху страничните и предните стъкла. Има различни видове атермални филми с различни нива на пропускане на светлина. 
Фолиото хамелеон - е разновидност на атермалното фолио, като променя нивото светопропускливостта в зависимост от осветеността.
 

Огледално фолио

Това покритие съдържа метални частици, което създава огледален ефект. Има и фолио с различна степен на огледалност и цвят. Проблемът е, че подобно покритие е забранено поставянето на предно и странични стъкла и проблемите с КАТ са неизбежни. В тъмното оцветяването на огледалото отразява фаровете, което потенциално може да доведе до аварийна ситуация на пътя.
 

Цветно тониране

Избора се обикновено за красота. Цвета се избира в зависимост от цвета на автомобила. Така се създава цялостен външен вид и дизайн. Имам много нюанси от които да избирате - например фолио карбон.
 

Арт тониране

Различава се от обикновеното тониращо фолио по наличието на шарка. Това покритие придава индивидуалност на автомобила. Обикновено фолиото има високо ниво на пропускане на светлина. Повече внимание се отделя на шарката.
 

Силиконово фолио

Покритието може да бъде поставено  и свалено, ако е необходимо. За поставянето и фиксацията се използва статичен ефект.
 

Смарт тониране

Това е нов вид смарт тониране,  което е по-скъпо от всички останали варианти. Може сами да избирате нивото на затъмняване с помощта на дистанционно. Електронното тониране е технология, която позволява на стъклото или фолиото да променят своята прозрачност в зависимост от приложеното към тях напрежение. Колкото по-високо е напрежението, толкова по-прозрачно става стъклото или фолиото. 

Варианти за смарт тониране:
 • PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal Devices) или полимерен течнокристален слой
 • SPD (Suspended Particle Devices) или устройство за суспендирани частици
 • Електрохромен или електрохимичен слой
 • Vario Plus Sky

Затъмняване на автомобилни стъклаНачин на поставяне


Покритието с фолио може да се поставя чрез няколко различни начина. Най-използваните варианти са следните:
 • Поставяне на фолио
 • Свалящо се покритие
 • Електронно тониране
 • Пръскане
 • Двойно тониране
Поставянето на фолиото в определени условия може да го направите сами, но най-добре да се обърнете към специалисти. Свалящото се покритие може да се поставя многократно, като някои производители дават до 500 поставяния. Пръскане, също като електронното тониране, може да се направи само в заводски условия, тъй като това е високотехнологичен процес.

Двойното тониране е монтирането на допълнителни затъмнени странични стъкла. Ако е необходимо, те просто се плъзгат. Това е един вид трик, използван от шофьорите.

След като накратко ви запознахме с видовете и начините за поставяне на фолио за тониране, може да се запознаете с фолиата за затъмняване в MaxAuto24.Com. Фолиата предлагани в MaxAuto24.Com имат висок стандарт на производство, като Paolo фолио за стъкла е известно с качеството си, дълготрайният цвят и безупречната устойчивост на покритието против надраскване. Фолиото може да защити Вашата инвестиция да Ви помогне в предпазването на Вас и Вашето семейство или просто да събуди желанието Ви да опознаете още от света около Вас.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос