Грижа за колата когато не е карана дълго време | MaxAuto24

Грижа за колата когато не е карана дълго време

1110 / 2021

Как да се грижим за колата, ако няма да бъде карана дълго време?

По една или друга причина, колкото и често да използваме автомобила си, настъпват моменти, при които се налага неговото продължително спиране от движение и престой в гаража, без да се кара. Как да го съхраним в този период, така че при последващо запалване да няма никакви проблеми? Нека видим съветите на експертите!


Какво се случва с колата, когато не я караме?

Почистване на колата
Автомобилите се проектират за активна експлоатация, което особено важи за двигателите с вътрешно горене. Продължителното стоене на превозното средство и неговото бездействие нарушава работния режим и взаимодействието между отделните механизми на двигателя. Например, ако маслото дълго време не циркулира в системата, то оставя покритието сухо, което е предпоставка за образуване на конденз и ръжда. В други случаи, спряната от движение кола за дълго време ще доведе до разрушаване на гумените уплътнения по двигателя, които, при редовното движение на антифриза през тях, оказват благоприятно въздействие върху материала и намаляват ефекта му на стареене.


Как да се грижим за нея и да спестим от последващи разходи?


Пътуванията без колата – на почивки, ваканции или подобни поводи, предполага продължителен престой и нейното спиране от движение в продължение на седмица до около 6 месеца. За правилното съхранение през периода е препоръчително инвестирането на време и в някои продукти за пълноценното му съхранение и спестяване от разходи за последващи ремонти.

Например, някои от най-важните съвети на експертите са за:
  • Напомпването на гумите до максимално допустимото налягане
  • Почистването на екстериора и интериора, както и третирането на вътрешното покритие със специална вакса за защита от метеорологичните условия
  • Смяната на масления филтър и маслото, поради неговото окисление след период на неактивност от минимум 1 месец
  • Разкачането и свалянето на акумулатора при спиране от движение на автомобила до 6 месеца или повече е абсолютно препоръчително
  • Източване на всички течности, включително и горивото от резервоара при спиране от движение на колата за над година
  • Оставяне на колата за престой в сух и проветрив гараж, а при невъзможност се препоръчва покриване със специално покривало, съхраняващо и предпазващо боята от попадане във вътрешността на вредители.
При краткотрайно спиране на колата от движение, напълването на резервоарите с всички видове течности (антифриз, хидравлични, спирачни и т.н.) също е добра идея, тъй като се избягва образуването на конденз.


Какво още можем да направим?


Препоръчително е периодичното краткотрайно палене на автомобила при неговото спиране за дълго време. Ако престоят е продължил без каквато и да е активност на превозното средство, при нужда от неговото запалване след време се препоръчва краткотрайното завъртане на стартера при невъзможност за запалване от първия път.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос