Грижа за съединителя на колата

Грижа за съединителя на колата

1210 / 2021
За нормалното тръгване и спиране, както и за ръчното превключване на предавките на скоростната кутия е необходим съединител, който да отделя и съединява двигателя с трансмисията. Всичко това води до обичайно или прекомерно износването на диска и необходимостта от неговата смяна след време на употреба. Как да забавим процеса на износване и да полагаме нужната грижа за максималното удължаване живота на съединителя?


Как работи съединителят на колата?

Грижа за съединителя на колата Устройството му представлява механична част, осигуряваща краткотрайното отделяне и обратно съединяване на двигателя с трансмисията на автомобила. Подобно отделяне и съединяване е наложително при превключване на предавките на скоростната кутия. Тази част от устройството на автомобила позволява предаване на въртящия момент и предотвратява различни повреди в трансмисията, вследствие на натоварвания и вибрации.

Съединителят е неотлъчен елемент от всяко превозно средство, притежаващо двигател с вътрешно горене и ръчна скоростна кутия, без значение от марките и моделите на автомобилите. Това е консуматив и неговото износване е неизбежно, така че рано или късно подлежи на смяна. Колкото по-добра грижа се полага за него, толкова по-дълго и безпроблемно ще работи, така че грижата за този компонент е изключително важна.


Всичко за поддръжката

Експертите са съставили списък от правила за правилна грижа, чието приложение непременно ще доведе до забавяне на процеса на износване:
  • Натискането на педала докрай при превключване на скоростите гарантира пълното отделяне на притискащия диск от двигателя и неговото щадене – не превключвайте преди да се уверите, че педалът е натиснат докрай
  • Изключването от скорост по време на престой на “Стоп” или на светофара освобождава напрежението върху пружината, диафрагмата и лагера на съединителя, което ги запазва за по-дълго време
  • Тръгването винаги на първа предавка щади дисковете и увеличава техния “живот”. Не тръгвайте на втора или трета предавка за по-голямо удобство
  • След превключване на съответната скорост се налага задължителното пълно отпускане на педала, което ще предотврати триенето на дисковете – не дръжте крака си постоянно на педала
Дори когато колата е спряна и с изключен двигател, нейното оставяне на първа предавка натоварва някои части и води до тяхната преждевременна повреда. Препоръчителна е употребата на ръчната спирачка.


За финал

Съединителят е система от отделни механизми, чиято синхронна работа е от изключително важно значение и дори и най-малката неизправност ще доведе до по-големи поражения и нужда от скъпи ремонти. Навременната грижа и обслужване на този компонент в специализиран сервиз може да спести значителни суми в бъдеще.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос