Всичко за Автомобилните Бушони

Къде се намират бушоните на автомобилите?

1708 / 2021
За да се предотвратят сложни и скъпи повреди по електрическата инсталация, съвременните автомобили имат специални бушони, които изгарят и се нуждаят от смяна. При различните марки и модели коли, като БМВ, Мерцедес, Форд или Пежо, местонахождението на тези предпазители е различно, така че трябва да ги открием за да ги сменим. Нека видим тяхното предназначение, къде се намират и как се сменят.


За какво служат бушоните на колата?

Бушони за кола
Към инсталацията на автомобилите се свързват електрическите консуматори, които могат да бъдат най-различни. При прекомерна консумация на напрежение, при повреда на уред или даване на късо, проводниците се натоварват и могат да изгорят, както и да предизвикат пожар. За да се предотврати това, съвременните коли имат предпазители, наричани още бушони. При претоварване тези защити изгарят и предотвратяват повреда по ел. инсталацията на колата. Къде се намират, как се свалят и подменят с нови?


Къде да ги намерите?


Обикновено бушоните на автомобила се намират в кутия, чийто достъп в отделните марки и модели коли може да е различен. Основно обаче те се поставят от производителите на две места. В единия случай те са в долната част на таблото, в областта на лявото Ви коляно, когато сте на шофьорското място - вляво под волана. В другия случай тяхното местоположение е под предния капак, около акумулатора. На кутията в този случай има нарисувана схема, която ще Ви подскаже за тяхното наличие.

Във вътрешността на тази кутия при съвременните коли ще откриете разноцветни плоски бушони, а схемата би трябвало да обозначава кой предпазител към кое устройство е свързан. Ако автомобилът Ви е произведен например по-рано от 1980 г., тогава вероятно се използват остарелите вече тръбни керамични или стъклени решения.


Как се сменя изгорял бушон?


За да откриете мястото на изгорелия елемент, в зависимост от неработещата система можете чрез схемата да видите неговото местонахождение. Другият вариант е да се вгледате в прозрачните им корпуси и да потърсите къде има изгорял мост между двете клеми във вътрешността.

Как се сменя? Това може да е по два начина:
  • Предвиден е специален прибор за лесното прихващане и изваждане на изгорелия елемент от гнездото и поставянето на новия.
  • Ръчно хващане с два пръста, издърпване от гнездото и поставяне на новия по същия начин.
Много важен момент при подбора на новия предпазител е той да издържа на същия ток както и изгорелия елемент. Никога не поставяйте предпазител, който издържа на по-висок ток, тъй като при технически проблем това ще повреди инсталацията.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос