Кое Моторно Масло е Подходящо за Двигателя на Вашата Кола?

Кое е подходящото моторно масло за вашия двигател

1112 / 2020
За да бъде нашият автомобил в изправно състояние за по-дълго време, трябва да го поддържаме винаги технически изправен, като тази дейност сама по себе си е събирателна и включва редица важни и неотменими поддейности: смяна на моторно масло, смяна на гуми, проверка на двигателя и прочее. Важно е и да се вслушваме и в “сигналите”, които колата ни изпраща, също както и да се съобразим с насоките на производителя. Много от авточастите се подменят на определен пробег, който при различните марки автомобили е различен. 


Какви са видовете масла за двигатели


моторно масло за вашия двигател Когато дойде време за смяна на моторната течност, е добре да знаем какво да изберем. Преди това обаче е редно да вземем предвид и сервизната документация, в която се споменават и изискванията, които автомаслото е добре да покрива, за да бъде напълно подходящо за конкретния двигател. Когато избираме моторно масло, трябва да се водим най-вече по вискозитетните и експлоатационни изисквания, които на свой ред биват няколко вида:
 • Минерално: добива се при преработката на нефт. От гледна точка на качеството, това не е най-добрият избор, но от друга страна е много подходящ вариант за по-износени двигатели
 • Синтетично: това е оптималното решение, което може да се приложи както при дизелов, така и при бензинов двигател. Неговата смяна се извършва на по-голям пробег, а показатели в случая са изцяло в полза на предимствата - бавно стареене, високи вискозитетни характеристики, екологичност и др.
 • Полусинтетично: представлява смес от минерално и синтетично автомасло, като в случая може да се постигне едно добро съотношение между качество и цена

Многопосочната защита на двигателя е много важен фактор при избора на конкретен вид моторно масло. За да се избегне преждевременното износване, трябва да се избират качествени автомасла с висок вискозитет.


Какво означават символите на моторното масло


За да се стартира работният механизъм безпроблемно, трябва да се сдобием с качествено автомобилно масло. Преди да го купим, е редно да разчетем написаното на етикета, което обаче е непосилна задача за много от водачите. Информация като категория, символи и някои други обозначения от допълнителен характер е водеща за крайния ни избор, който трябва да бъде направен на база:
 • API - тип двигател
 • C - дизел и четиритактови двигатели (при наличие на цифра 4)
 • S - бензин
 • SF-2 - двутактови двигатели с голямо натоварване
 • A, B, C, D и т.н. - с това се обозначава натоварването
 • SAE 20, SAE 30, SAE 50 и т.н. - летни автомасла
 • 0W, 5W, 10W и др. - зимни автомасла
 • 0W-30, 5W-40 и т.н. - всесезонни.

Тези и някои други обозначения ще Ви помогнат да решите какво точно моторно масло да купите за автомобил. Насочете се към доказани марки, които в магазин Maxauto24 ще откриете на едно място. Изберете консуматив с високо качество, който да намали триенето между отделните компоненти (бутала и цилиндри).

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос