Необходимо ли ни е фолио за фарове? | MaxAuto24

Необходимо ли ни е фолио за фарове?

1101 / 2023

Необходимо ли ни е фолио за фарове?

 
Фолио за фаровеЗа автомобила, както и за шофьора - зимата е период на тежки изпитания. През зимата пътищата доста често са покрити с кал и лед, а през снежните дни снега често затруднява шофирането. За това в зимните месеци колата трябва да се подготви за тежките атмосферни условия.
 
Ако имате автомобил и се интересувате от всеки детайл както по интериора, така и по екстериора, най-вероятно несъвършенствата ви дразнят, набиват се на очи и искате да ги коригирате, за да постигнете безупречен външен вид. Сред най-често срещаните проблеми във външния облик на автомобила, се явява захабяването на фаровете, появата на жълт цвят и неясна повърхност.
 

Защо фаровете пожълтяват и губят кристалния си вид?


В днешно време фаровете се правят от поликарбонат, а не от стъкло, поради известни съображения за сигурност и по-изгодната цена за поликарбонатните модули. Те от своя страна обаче се захабяват, вследствие на пряката слънчева светлина лаковото покритие се изпича и се губи ефекта на кристалност и яснота, а се заменя с пожълтяване, захабяване и мътност.

Само по себе си полирането на тези компоненти би помогнало за възвръщането на блясъка, но за задържането на ефекта от козметичната процедура се изискват допълнителни мерки – поставяне на защитно фолио, което да запечата желания резултат непокътнат.
 

Какво представлява процедурата по поставяне на фолио?


Това е процедура, която може да бъде извършена както от специалист, така и от вас самите. В нейната основа стои поставянето на предпазен филм, който да защити покритието на тези елементи от външно влияние, надраскване, ожулване, загуба на блясък. За извършването на фолирането ще ви бъдат необходими няколко основни компонента – защитно фолио, специална шпатула и пистолет за горещ въздух. Част от фолиото трябва да бъде изрязано и залепено на желаното място за извършване на фолирането, като изрязаните парчета трябва да бъдат по-големи. Изпъването и плътното прилепване на защитния филм се извършва чрез пистолет за горещ въздух.
 

Какви видове защитен филм има и какъв е подходящ?


На първо място, препоръчително е да заложите на продукт, който притежава UV филтър, който да предпази повърхността на филма и самите фарове от вредните слънчеви лъчи, което от своя страна ще задържи резултата от полирането за дълго време.
Според нюансите, в които можете да фолирате, се разграничават:
 • тонирани – освен предпазен филм, този тип продукти позволяват и пропускането на светлината, което е значимо качество и помага за видимостта;
 • тъмни – изглежда ефектно, но значително намалява видимостта за околните участници в движението, както и за вас;
 • цветни – най-често срещаните варианти са жълто, червено, синьо. Тук за поставянето има значение и допустимостта от законова гледна точка;
 • прозрачни – функцията му е изцяло предпазваща. Този невидим филм възпрепятства появата на драскотини, захабен вид и изпичане на покритието от слънчевите лъчи.
 

Какви са предимствата от поставянето на защитно фолио за фарове?


Фолирането притежава своите предимства, което го прави често срещан избор сред много притежатели на автомобили:
 • създава се предпазващ филм, който защитава фаровете от надраскване, пожълтяване, счупване;
 • запазва продължителността на ефекта от полирането;
 • създава отличителен и красив дизайн на екстериора;
 • висококачествените фолиа стоят в непокътнат вид с години;
 • пластмасата, която лесно пожълтява, по този начин остава с кристален вид.
 

Какви са недостатъците при поставянето на фолио за фарове?


Както при всяко нещо, така и тук има налични недостатъци, които трябва да съобразите при решението за поставяне на предпазен филм:
 • независимо дали избирате прозрачно, цветно или тъмно покритие, това променя светлината, излъчвана от фаровете, може да намали видимостта и да се превърне в опасност за вас и околните на пътя;
 • ако фолирането не се извърши качествено, съществува опасност от получаване на гънки, които да загрозят външния вид на колата ви;
 • при използване на некачествени материали ефектът може да бъде кратък и недостатъчен;
 • ако не се съобразите със законовите норми и поставите филм, който не пропуска добре светлината, можете да подлежите на отговорност под формата на акт или парична глоба.
Нашия екип от специалисти, които са част от MaxAuto24, ви напомнят, че законът позволява фолирането, но с определени допустими граници. Важно е фолиото, което ще използвате върху фаровете, да предоставя поне 90 % пропускливост на светлина. По този начин се счита, че не представлявате заплаха за движението.
 

Заключение


В заключение може да бъде констатирано, че поставянето на фолио като покривен слой върху фаровете носи своите значителни предимства за автомобила и притежателя му, но крие и негативни страни.
Специалистите от нашия онлайн магазин MaxAuto24 съветват да помислите за тях и да прецените дали идеята ви допада истински или не, както и да подберете правилните средства за извършването на фолирането, защото не всеки продукт на пазара е ефикасен.
Ако все пак искате да извършите фолирането и смятате, че позитивите са повече от негативите, можете да разгледате нашия асортимент и да откриете подходящите продукти за извършване на затъмняването, които предлагаме на напълно достъпни цени.
 

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос