Регулиране на фаровете - защо ни е необходимо?

Регулиране на фаровете - защо ни е необходимо?

0401 / 2023

Регулиране на фаровете - защо ни е необходимо?

 
Регулиране на фароветеЗа автомобила, както и за шофьора - зимата е период на тежки изпитания. През зимата пътищата доста често са покрити с кал и лед, а през снежните дни снега често затруднява шофирането. За това в зимните месеци колата трябва да се подготви за тежките атмосферни условия.
 
При смяна на крушки или цял фар, както и при извършване на технически преглед, което е задължителна част от действията, които трябва да изпълните, установени от закона, когато притежавате автомобил, изисква регулиране на осветителните компоненти. Освен за пред органите на реда и получаване на документ за издържан технически преглед, този реглаж е важен за установяване на изрядността на светлините, което е ключово за безопасността ви, особено по време на нощно каране.

Можете да извършите регулирането на фарове в оторизиран сервиз за целта, както и да предприемете самостоятелни действия в домашни условия.


Какво представлява процедурата по регулиране на фарове?


Регулирането на светлините е задача, която може да бъде изпълнена в домашни условия и в сервиз. Тя осигурява отчитането на изправността на светлините в автомобила, което от своя страна носи безопасност и видимост на пътя. По време на процедурата се отчита дали светлините и техните лъчи достигат на необходимото ниво или са прекалено високо и се изисква тяхното пренастройване.  Високото осветяване може да попречи на останалите участници в движението.

Регулирането позволява да насочите светлините където е необходимо. Често се случва така, че спектърът светлина се съсредоточава само на едно място, в средата и замъглява страничната видимост или обратното – разпръсква се, където не е необходимо и намалява видимостта на пътя.

Чрез регулирането на фаровете и светлините ще можете да виждате отлично пътната маркировка, знаците, хора и животни на пътя, препятствия и всички елементи, които могат да представляват опасност. Това е задължително за безопасността, особено при нощно шофиране или условия на намалена видимост – мъгла, валежи.


Кога задължително се прави този реглаж и защо?


Регулирането на фаровете е задължително да се прави поне веднъж или два пъти годишно, независимо дали имате проблеми със светлините или не, защото понякога осветяването може да не бъде по правилния начин и вие да не разберете това. Често се случва светлината да не е разпръсната правилно, да осветява прекалено високо, да има намалена видимост.

Освен това, при вибрацията от пътя, попадане в дупки, може да се разместят зададените условия за осветяване. Регулацията на осветителните компоненти е задължително при наличие на следните обстоятелства:
  • Смяна на крушка или цял осветителен компонент – това може значително да промени настройването на светлините, излъчвани от тези компоненти, което изисква извършването на регулация;
  • Ремонт на предната част на автомобила, включително и броня – при премахване и поставяне на различни компоненти, както и разместване на основни такива, може да възникне и промяна в начина, по който се извършва осветяването;
  • При извършване на технически преглед – при неизправност на светлините, в което число се включват късите, дългите и стоповете, не можете да получите удостоверение за изправността на автомобила;
При сигнализация от останалите участници на пътя за светлини, които пречат и ги заслепяват –  ако често ви се случва останалите участници в движението, които са в отсрещната посока, да ви сигнализират чрез премигване, то това може да означава, че или сте 
  • пуснали дългите светлини без да искате, или лъчовете отиват на прекалено високо ниво и ги заслепяват;
  • Профилактично – поне веднъж или два пъти в годината. Дори да ви се струва, че компонентите са изцяло изправни, само реглажът може да докаже на 100 % дали е така.


Как да извършите процедура по реглаж в домашни условия и какви са стъпките?


Самостоятелното извършване на реглаж ще ви спести разкарването до сервиза, чакането на опашка и финансови средства, които да вложите другаде.

Какво ви е необходимо? – за да извършите реглаж ще ви бъдат необходими: стена или помощник, позициониране на колата на равно място, молив, отвертка, рулетка. Регулирането на фаровете с лупа също е срещан домашен метод. Можете да използате и специални стенд машинка, ако разполагате с такава. Тези уреди се използват предимно в оторизираните сервизи;

Подготовка на колата – трябва да се освободят багажи и излишни тежести, които да променят налягането в гумите. Помощникът, който сте взели със себе си трябва да заеме шофьорското място и да бъде в готовност за изпълнение на инструкции;

Позиционирайте колата до стена и пуснете фаровете, като първо се започва с къси светлини. Трябва да си отбележите докъде достигат лъчите на светлината;

Отдалечете колата – поне на 5 метра разстояние от предходната позиция. Закривайки единия фар, трябва да настроите винтовете на другия по начин, по който светлинния лъч да съвпадне с долната черта на стената. След отбелязването трябва да повторите схемата и с другия фар, за да извършите двустранно регулиране.

Ние от онлайн магазин MaxAuto24, осъзнаваме, че забързаното ви ежедневие не винаги ви позволява да се съобразявате с работното време на сервизите и поради тази причина ви предоставяме всички необходими компоненти за извършване на този реглаж самостоятелно, които ще получите на достъпни цени.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос