Съвети за Експлоатация на Автомобила през Зимата - MaxAuto24

Съвети за експлоатация на автомобила през зимата

2812 / 2021
Колата през зиматаЗа автомобила, както и за шофьора - зимата е период на тежки изпитания. През зимата пътищата доста често са покрити с кал и лед, а през снежните дни снега често затруднява шофирането. За това в зимните месеци колата трябва да се подготви за тежките атмосферни условия.
 

Зимни гуми


Разбира се повечето водачи са наясно и сменят летните със зимни гуми. Гумите променят своите качества в зависимост от температурата навън. При ниски температури каучука става по-твърд и сцеплението с настилката намалява, което води до по-трудно управление на автомобила. Също така шарката на грайфера оказва голямо влияние за сцеплението на гумата върху настилка.

Поради тази причина зимната гума е изработена от специално формулира каучук, което я прави мека при ниски температури, поради което нейните протектори се придържат към повърхността при всякакви условия. Това прави гумата да има по-добро сцепление на пътя. Летните гуми се износват по-бързо при ниски температури и зимни условия.
 

Проверка на акумулатора


Основен проблем през зимните месеци може да стане неизправността на акумулатора. За неговата работа, оказва влияние високата влажност и ниските температури, което намалява обема акумулатора, намалява максималният ток който може да даде. Заради повишената влажност може да се получи понижаване на тока и бързото му разреждане. За да работи акумулатора безотказно е добре да го поддържате винаги добре зареден и да почиствате клемите.

Добре е също така да знаете, че акумулатора използва най-голяма мощност при стариране на двигателя. Това означава, че трябва да изключите радиото и другите електрически устройства в купето, преди да запалите двигателя. Това ще помогне за намаляване на ненужния стрес върху акумулатрора.
 

Проверка на маслото и антифриза


Преди зимните, студени месеци е добре да се смени маслото на автомобила, ако това не е правено скоро. При новите автомобили може да поставите синтетично автомобилно масло, а при по-старите полу-синтетика. Също така е добре да погледнете и антифриза (охлаждаща течност) дали има нужда от доливане или най-добре да се смени с нов.
 

Зимни авто консумативи


Добре е в багажника да имате и аварийно въже за теглене, тъй като при заснежена пътна настилка може да се наложи да бъдете издърпани, ако естествено нямата вериги за сняг. Веригите за сняг са един от консумативите необходими през снежните дни. Те се предлагат в много варианти: метални вериги за сняг, PVC и силиконови, както и текстилни. Кои да изберете е според вашите предпочитания, но всички от тях биха свършили добра работа. Други необходими аксесоари, които биха ви били от полза, това са четките и стъргалките за почистване от сняг и лед. Като също така може успешно да ползвате и спрей за замръзнали прозорци.

В заключение ще кажем, че е добре да подготвите автомобила си за зимните месеци за да няма изненади на пътя. Голяма част от зимни аксесоари и консумативи може да намерите в магазин MaxAuto24.Com

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос