Какво означават символите от таблото на колата?

Всички символи на таблото на колата и какво означават

1002 / 2021
Леката кола е удобство, улеснение и източник на положителни емоции. Тя е незаменим “партньор” в нашето ежедневие, на който разчитаме в много ситуации. Без нея със сигурност ще ни е доста по-трудно да стигаме до работа, да пазаруваме през уикенда, да посещаваме красиви дестинации по време на годишния си отпуск. Дори и да сме собственици на модерна кола, тя трябва да е в добро техническо състояние, за да бъде нейната дългогодишна експлоатация възможна. 


Какво означават символите на таблото на колата


Символи на автомобилното табло Всички автомобили са снабдени със светещи индикатори, които отправят важно “послание” към водача на колата. Ако някой от тях сигнализира повреда, не се поддавайте на паниката, а предприемете адекватни действия. Те трябва да кореспондират с естеството на проблема, като за да разберете какъв е точно той, най-напред е редно да се запознаете с всички налични символи на таблото и тяхното значение. Също така запомнете, че цветът на лампичката, говори за степента на повредата и потенциалната опасност за колата. 

Сините и зелени знаци дават информация за това, че всичко е в изправност и няма място за тревога. Жълтата или оранжевата светлина сочи за необходимост от посещение на сервиз в най-кратки срокове. И не на последно място - тревожните червени индикатори на таблото говорят за значителен проблем, който трябва да се разреши спешно. Колкото до отделните символи на таблото на колата, хубаво е да ги познавате в детайли, за да не се чудите кой какво значи, когато някоя лампа светне. Ето ги и тях:
 • Удивителен знак - той може да означава две неща: нивото на спирачната течност е ниска или сте забравили да освободите ръчната спирачка на колата
 • Масльонка - сигнализира за ниско ниво на моторното масло или за заплашително понижено налягане
 • Температурата на охлаждащата течност - когато този знак на таблото светне, е нужно да направите проверка нивото на течността, също както и да се уверите, че няма течове
 • Акумулатор - много важен компонент, работата на който е добре да се следи. Когато символът му индикира проблем чрез примигване, вероятно се касае за неправилно зареждане на алтернаторът. Ако светлината е силна, то Вие трябва да извършите сервизиране
 • Въздушна възглавница - при наличието на проблем, знакът свети и при стартиране на мотора
 • Знак ключ - сочи за забранено стартиране или неизправност с батериите
 • ABS - неизправност с антиблокиращата система
 • Check Engine - този символ означава, че компютърът, който управлява двигателя, е в неизправност
 • ESP - свети, когато автомобилът няма добро сцепление с пътната настилка
 • Знак за нивото на гориво - светне ли, значи е време да презаредим
 • Мигачи, халогенни светлини, дълги светлини, габарити и автопилот - светят, когато бъдат включени
 • TPMS - проблем с налягането в гумите

Различните коли са снабдени с различни символи на таблото според вида на електрониката и наличните екстри. От Maxauto24 съветват да сте отговорни към техническото състояние на лекия автомобил и да не пренебрегвате сигналите, които той Ви отправя. 


Как да разберем, че има проблем с автомобила


При наличието на някакъв технически проблем е редно да го отстраним в най-кратки срокове, като символите на таблото ще ни “подскажат” кога е дошъл моментът да направим това. От значение е винаги да обръщаме внимание на всички предупредителни лампички, които сочат за необходимостта от отстраняване на технически грешки по превозното средство. 


На които предупредителни знаци да обърнем специално внимание


Специалистите съветват спешно да се отбиете до близкия автосервиз, когато някой от следните символи светне на таблото: “удивителен знак”, акумулатор, масльонка, температура на охладителната течност и Check Engine. Разбира се, всеки един друг светещ знак е също от значение и сериозен повод да извършите проверка на системите. 

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос