Автомобилните Газови Уредби / АГУ - Какво трябва да знаем?

Всичко, което трябва да знаете за газовите уредби

1803 / 2021
Обслужването на колата е свързано със сериозни разходи през определен период от време. Смяна на консумативи и автомобилни части, сметки за гориво и подобрения по екстериора - със сигурност не е лека задача да поддържаме превозното средство в добър вид през цялото време, разчитайки на месечните си доходи, които не винаги са особено големи. Колкото по-нов е автомобилът, толкова повече средства ще ни се наложи да инвестираме в неговото обслужване. 


Митове за газовите уредби


Газова уредба Най-важното, което трябва да знаете за автомобилната газова уредба, е че при нея се наблюдава намаляване на износването на цилиндрите и предотвратяване на натрупването на нагар по запалителните свещи и буталата. Това се дължи на пълното изгаряне на пропан-бутана, което значително увеличава и ресурса на мотора. От друга страна, неговата работа става по-тиха, а отделянето на токсични емисии - значително редуцирана. Въпреки всички доказани предимства на пропан-бутан системите, все още съществуват необосновани и грешни твърдения за техния принцип на работа:
 • Автомобилните газови уредби са вредни за частите на мотора
 • Животът на свещите се съкращава с до три пъти
 • Повишаване на разходите за гориво
 • Влошена работа на мотора с газ система
 • Трудно палене през зимата
 • Загуба на мощност
 • Висок риск от гръмване на системата
 • Невъзможност за превключване на бензин.

Нека обърнем по-специално внимание на последния мит, тъй като той е пряко свързан с нашата и тази на спътниците ни безопасност. Много от водачите не желаят да използват пропан-бутан за автомобила си, защото се страхуват да не се стигне до животозастрашаваща авария. Истината е, че метановото и пропановото автомобилно оборудване не представлява заплаха за нас, ако е монтирано правилно и е обслужвано редовно. 


Как да регистрирате газовата уредба на Вашия автомобил?


По закон всички коли с АГУ трябва да имат задължителна регистрация на системата, като това вписване е задължително при изменението на конструкцията и следва точките в конкретната наредба. Извършва се проверка на автомобилната газова уредба, а след това се променят и данните в свидетелството. Техническият преглед, който потвърждава правилния монтаж на АГУ, се прави в лицензиран сервиз, където се издават и протоколи в две копия, също както и се извършва узаконяване. 


Как трябва да бъде обслужвана?


Техническото обслужване на колата е много важно за неговата пълна изправност. Същото се отнася и за автомобилната газова уредба, чието обслужване може да включва:
 • Подмяна на полиестерен филтър
 • Проверка на херметичността
 • Инспекция на маркучите - газови, водни и някои съединения
 • Проверяване на налягането и др.
Когато АГУ системата е редовно проверявана, използването ѝ няма да ни създава никакви проблеми, а сигурността ни по време на пътуване ще е гарантирана. За още по-добри резултати при автомобилната поддръжка, заложете на предложенията от Maxauto24. 


Изводи


Предимствата и недостатъците на автомобилните системи за газ са повод за разгорещени дискусии от страна на собственици на коли и автомеханици. Ползите и вредите от използването на конвекционална уредба или инжекцион са все по-честа тема за обсъждане, защото покачване на цените на горивата се наблюдава всяка година, което тревожи шофьорите и ги кара да се замислят за алтернативен вариант, какъвто е и LPG-системата. 

Автомобилните газови уредби са бюджетно решение за водачите на МПС, които искат да плащат по-малко за гориво, но същевременно да продължат да използват леката кола всекидневно. Пропан-бутанът е много добра алтернатива, на която все повече хора по цял свят залагат. Той осигурява наполовина по-ниски разходи всеки месец, без да крие и особени рискове за двигателя.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос