Всичко за смяната на маслото на скоростната кутия | MaxAuto24

Всичко за смяната на маслото на скоростната кутия

1009 / 2021
Маслото на скоростната кутия често се пренебрегва и много шофьори дори забравят, че и то се нуждае от смяна. То е от изключително значение за ефективната работа на автомобила.


Какво представлява това масло?

Гумени Стелки за Кола
Трансмисионното масло е вещество, което се намира в скоростната кутия. Неговата функция е да намалява износванията на вътрешните елементи, като ги смазва. Има специфичен мирис, като обикновено е хипоидно, и съдържа различни добавки, които правят производителността по-висока, особено при навременната смяна и обслужване на автомобила. Този смазочен продукт има по-висок вискозитет от моторното масло и защитава по-добре предавките за по-плавен преход. 

Когато е достатъчно и е с добро качество, то прилепва към частите и прави защитен филм, като по този начин помага за по-високата ефективност на цялата скоростната кутия. Необходимо е да се сменя на определено време или преминати километри.


Какви видове трансмисионни продукти за смазване има?


Основата на всеки от моделите за смазване е една и съща, въпреки че различните производители създават своя комбинация. Основно биват три вида: синтетична, полусинтетична и минерална.


Синтетична основа

На продуктите с тази основа експлоатационният им живот е по-дълъг, отколкото на останалите. Те са по-течни, което ги прави подходящи за автомобили, които се експлоатират при ниски температури. Но не са подходящи за такива с голям пробег, тъй като се втечняват прекалено от загряването на смазката в трансмисията и може да проникне през уплътненията.


Полусинтетична основа

Тези видове смазочни вещества са продукт от смесването на минерално и синтетично масло. Еднакво ефективни са и при горещо, и при студено време. По-евтино е от синтетичната.


Минерална основа

Тя се използва най-често при старите превозни средства, които имат голям пробег. По-малко течна е и не изтича през уплътненията. Смазочните продукти от този вид са подходящи и за ръчни трансмисии.


Масла за ръчна скоростна кутия

Трябва да търсите продукти с маркировка MTF. Те намаляват механичното напрежение и смазват зъбните връзки. Освен това съдържат антикорозионни добавки, които не окисляват частите. Тези смазочни продукти имат екстремно налягане. Съставът им включва и допълнителни вещества, които постигат златната среда между изискванията за мек филм, който понижава натоварването, и по-твърдо съединение, което трябва да намали образуването на кори по повърхностите. Затова и смяната е задължителна.


Смазочни продукти за автоматична скоростна кутия

Тук товарите се разпределят малко по-различно от при ръчните трансмисии. Обозначението на смазочните продукти за различните марки коли автоматик е ATF. Техните характеристики отново са охлаждане, екстремно налягане, антикорозия. За смазването на автоматичните трансмисии се изисква по-висок вискозитет. Навременната смяна отново е задължителна.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос