Защо карбонът е предпочитан за тунинг | MaxAuto24

Защо карбонът е предпочитан за тунинг

0710 / 2020
Отделните тунинг елементи днес в голяма част от случаите се изработват от карбон, за чиито особености ще стане дума в тази статия. Ще разгледаме също етапите за лепене на карбоново фолио, използващо се за имитация на материала и създаването на оптичен авто тунинг. Защо акцентът със спойлери и лайсни е най-печелившата комбинация? Нека видим!


Какво представлява карбонът


Карбоново фолио Това са въглеродни влакна, които под висока термична обработка променят напълно структурата си, образувайки тънки нишки, които се вплитат една в друга по подобие на тъканта. Именно те се използват като свързващо средство в цялостната полимерна матрица на карбона.

Какви обаче са особените свойства на карбона и защо е толкова предпочитан при изработката на отделните тунинг елементи в спортните автомобили? Защото изработените от този материал части имат отлични механични характеристики. Само за да си представите якостта на материала, ще споменем, че той е четири пъти по-устойчив на опън от най-добрия клас стомана и е значително по-лек от нея. Единственият проблем, когато стане дума за използване на карбон в тунинга, е неговата висока цена.


Карбоново фолио за оптичен тунинг и как се лепи


Карбоновото фолио е имитация на истинския карбон и се използва за оптичен тунинг. Качествените филтри повтарят досущ шарките и черния цвят, което прави имитацията много автентична и визуално трудно различима от оригинала. В същото време, подобен тунинг излиза много по-евтино и достъпно, отколкото употребата на истинския продукт. Карбоновото фолио днес се използва много както в интериора, така и в екстериора на автомобилите.

За да е автентичен ефектът от употребата на подобно покритие трябва да умеем и правилно да го залепим.
  • Непременно основата, върху която ще лепим, се почиства добре
  • Изрязва се парче фолио по-голямо от самия детайл
  • От единия край се разлепва малко от защитната хартия и оголената част се залепва, като постепенно разлепваме предпазната хартия и залепваме цялото парче върху детайла
  • Стараем се да опънем хубаво фолиото и със специална шпатула прогонваме остатъчния въздух чрез движения нагоре и надолу
  • С макетно ножче се изрязват излишните ленти. При упорити гънки се използва пистолет за горещ въздух, чрез който се изпъва перфектно


Акцент със спойлери и лайсни


Изключително модерно днес е акцентирането с карбоново покритие по отделните елементи на автомобила, като спойлерите и лайсните. Доста актуално е и облепването на тръбите в спортните коли, които са използвани за допълнително укрепване на купето. Това е изключително добра комбинация за подобряване визията на автомобила. Вземете от Maxauto24.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос