Как се сменят крушките на колата? | MaxAuto24

Как се сменят крушките на колата?

0911 / 2021

Как се сменят крушките на колата?

Осветлението по колата е важна част от безопасността при експлоатацията на превозното средство и за това поддържането и необходимостта от смяната на изгорелите и неработещи крушки е важно за всеки. Нека видим факторите, отговарящи за дълготрайността, и кога е настъпил моментът за смяна, през какви стъпки е нужно да преминете и как да удължите живота им?

Какво е важно да знаем за крушките на колата?


Автомобилни крушки В една кола има над 20 различни вида лампички, всяка от които е с отделно предназначение и необходимост от периодична смяна. Стандартните фарове на автомобила издържат между 500 и 1000 часа работа, но това до голяма степен зависи от отделни фактори, като яркостта – колкото тя е по-голяма, толкова времето за експлоатация е по-малко.
 

Как да разберем кога да направим смяна?


Експертите препоръчват подмяна поне веднъж годишно за осигуряване на оптимална употреба. Съществуват някои фактори, подсказващи за тази необходимост, като значително отслабване на светлината, неоснователното премигване или липсата на каквото и да е светлинно сияние. Това важи за различните видове светлини, като фаровете, мигачите, стоповете и т.н.
 

Какви са стъпките за изпълнение?


Правилната смяна на крушките по колата е един от факторите, оказващи влияние върху тяхната дълготрайност и оптимална експлоатация. Ето защо, сега ще споделим някои съвети относно подходящите инструменти за демонтаж и стъпките за махане на крушките на колата.
 
  • За фаровете и габаритите при някои модели автомобили е нужен демонтаж на бронята, а при други те могат да бъдат достъпени при вдигане на капака. Необходимо е да откриете държача на всеки от фаровете. Панелът, който обикновено е хванат с щипки, внимателно се сваля, а понякога се налага и употребата на отвертка за това. След свалянето му се отвива крушката обратно на часовниковата стрелка.
 
  • Стоповете най-често могат да бъдат достигнати при отваряне на багажника. При повечето коли те са в един панел заедно с габаритните светлини и мигачите. Ако винтовете за сваляне на цялата пластмасова част не се виждат, то те вероятно са покрити с капачки. След тяхното премахване се изважда целия елемент, като трябва да внимавате да не дърпате кабелите. Потърсете букса с щипка, за да ги откачите, ако ви пречат. След изваждането на панела вече може да смените всяка една от крушките чрез завъртане обратно на часовниковата стрелка;
 
  • Мигачите са разположени в предната и задната част на автомобила, но може да има и допълнителни в неговата странична част като например на огледалата или калниците. За да смените тези крушки е необходимо първо да разберете коя е изгорялата. Подмяната се извършва аналогично на тази при фаровете и стоповете. Преди изваждане на панела е необходимо отстраняване на ел. конектора. В зависимост от конструкцията, модела и марката на колата може да има допълнителен фиксатор на крушката, изискващ натискане първо надолу и завъртане обратно на часовниковата стрелка. При вариантите на огледалата е възможно да се наложи демонтаж на целия елемент, докато при калниците в повечето случаи пластмасовото капаче се отстранява лесно. Добре е, ако не сте сигурни в уменията си, да посетите сервиз.
Важна особеност преди пристъпване към действие е да изгасите двигателя, за да се предпазите от електричеството. При някои коли може да се наложи и премахване на акумулатора. След извършване на смяната, завиването и монтажа на различните места се извършва по обратния ред, затова е добре да запомните местоположението на всеки един от елементите.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос