Какво да правим, когато светне жълтата лампа на таблото - Check Engine

Какво да правим, когато светне жълтата лампа на таблото - Check Engine

0402 / 2021
Ако искаме да притежаваме лека кола, трябва да сме подготвени за нейната системна поддръжка, която не се изчерпва само със зареждане на гориво и някои интериорни/екстериорни подобрения. Щателните технически прегледи са също неотменим ангажимент на всеки водач на МПС, който държи на сигурността си по време на шофиране и комфортната возия на автомобила. 

Важен индикатор за доброто му техническо състояние е отсъствието на притеснителни звуци, също както и липсата на светещи лампи по таблото. От Maxauto24 съветват да се вземат спешни мерки, ако знакът Check Engine не изгасва след стартиране на мотора. Този предупредителен сигнал може да означава много неща, като основната му задача е да подаде информация на водача чрез таблото, че някой елемент от двигателната система не е в изправност. 


Какво е Check Engine


Какво е Check Engine На никой не му се иска да се занимава с автомобилни ремонти, инвестиране на средства в скъпи авточасти и редовни технически прегледи при най-малкия сигнал, че нещо отново се е развалило. Истината е, че няма как да притежаваме изправен автомобил, ако не се грижим правилно за него. Неговият външен вид не е единственото нещо, за което трябва да вложим старанията си, но това и Вие самите го знаете, нали? 

Повечето марки и модели коли предоставят максимален брой екстри, така че да не се затрудняваме особено с първичната диагностиката на превозното средство. Лампите на таблото в повечето случаи са напълно достатъчни, за да се досетим, че е дошло времето на подложим колата си на професионален технически преглед, който има за цел да установи евентуални проблеми или липсата на такива. 

Светещият индикатор Check Engine на таблото е сред най-важните сигнали, които никога не бива да подминаваме, ако искаме да не попаднем в аварийна ситуация по средата на нищото. Той се активира, когато се извърши завъртане на ключа за стартиране на дизеловия или бензинов двигател, и се изключва, когато същият се включи. Ако лампата не спира да мига, това означава, че е възникнал проблем със запалителната система, оборотите на автомобилния мотор, трансмисията, моторната смес и прочее. 


За какви проблеми индикира жълтата лампа


Ако лампата Check Engine мига на Вашето табло, е добре да не се суетите в посещението на оторизиран сервиз за ремонт на автомобили. Преди да запазите час за преглед на колата, не е лоша идея да се информирате и за каква неизправност би могло да става дума. Вероятните причини за индикирането на лампата Check Engine на таблото са:
  • Системно използване на гориво с лошо качество
  • Моторното масло е достигнало до ниско ниво
  • Горивният филтър е задръстен
  • Горивната помпа отказва да работи
  • Елементите в системата са замърсени и е необходимо те да бъдат почистени. Тук можете да заложите на висококачествени добавки или да доверите нещата в ръцете на професионалист
  • Запалителните свещи са неизправни
  • Катализаторът има нарушена работа
Check Engine е лампа на таблото, която би могла да вещае много сериозни проблеми. Ако знакът свети наред с други индикатори, е задължително незабавно да спрете да шофирате. В случай, че моторът е достигнал опасна температура или нивото на двигателното масло е опасно ниско, това усложнява ситуацията още повече. Необходимо е да спрете колата и ако наред с мигащ Check Engine, доловите мирис на изгоряло или моторът вибрира, докато е запален. 


Какви мерки да вземем, съветват от MaxAuto24


От MaxAuto24 съветват да преустановите карането на колата, ако лампата Check Engine започне да премигва на таблото, докато сте в движение. В такива ситуации можем да се справим сами, като отворим капака и се опитаме да отстраним повредата. Но ако изобщо не разбираме от коли и тяхната поддръжка, е най-добре да отидем до възможно най-близкия сервиз, където ще ни бъде указана квалифицирана техническа помощ. 

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос