Смяна, доливане и всичко за антифриза | MaxAuto24

Смяна, доливане и всичко за антифриза

1011 / 2021
Охладителната система на автомобила е важна част от създаването на условия за правилно и нормално функциониране на двигателя. За тази цел се използва антифриз. Разберете как да направите правилният избор сред различните видове и колко често е необходима неговата смяна или доливане.
 

Избор на подходящ антифриз


Смяна на антифриза Важна особеност е осигуряването на антикорозионна защита за цялата охладителна система и изборът на правилния вид. Много шофьори днес правят своя избор на база цвета, като най-разпространени са червените, жълтите, сините и зелените. Важно е да се знае, че цветът не означава наличие на специални технически особености, високо качество или показатели.

Въпреки това нюансът може да има ориентировъчна стойност. G11 е течност със син цвят, а G12 или G12++ е червен. Синият е базиран на етиленгликол и е концентрат, който се разрежда с дестилирана вода. Той е подходящ за по-старите марки и модели автомобили, които са произведени преди 1997 г.

Червеният е по-съвременен и се използва за превозните средства, създадени след 1997 г. G13 е с виолетов цвят и се счита за най-новия. Базиран е на пропиленгликол или глицерин и е предназначен за автомобилите с дата на производство след 2008 г. Може да се ориентирате по това, че по-високите цифри след буквата G означават приложението им при по-нови коли.
 

Колко често и как се сменя антифризът?


Охладителната течност е консуматив, който се нуждае от смяна, която зависи от вида на двигателя и използваният антифриз. Вариантите с по-нисък индекс и цена се налага да се сменят по-често, а по-скъпите може и по-рядко. Например G12 може да издържи до 5 години, а G13 дори и 10. Главният индикатор за необходимостта от смяна или доливане на антифриза е неговият цвят, който с времето избледнява. Все пак, за да избегнете скъпи ремонти, сменяйте охладителната си течност на не повече от 60 000км, независимо от вида ѝ.

Важно е всеки да знае, че:

● подмяната или доливането се извършва при студен двигател;
● при подмяна, новата течност е добре да бъде подходящо разредена с дестилирана вода;
● винаги при наливане се наблюдава най-горната граница за максимално ниво на казанчето и не се допуска неговото преминаване. Възможен е и вариантът за измерване чрез специален уред, показващ точното ниво;
● непременно трябва да се направи обезвъздушаване на системата след смяна. Това става чрез краткотрайното отвъртане на специални пробки.
 

Как да разбера какъв е антифризът, за да долея?


В случай че не си спомняте какъв е използваният преди това антифриз, ако има нужда от минимално допълване, може да се използва само дестилирана вода. Другият вариант е да се ориентирате по цвета, но това не е препоръчително. Ако сте закупили автомобила от предишен собственик е желателна пълната подмяна на течността и промиване на системата. Същата процедура се налага и при течове от маркучите след отстраняване на неизправността.

Преведете страницата

Е-бюлетин

Запиши своя e-mail адрес за да получаваш известия за нови продукти,
горещи оферти и ще получиш отстъпка за бъдещи покупки

Бърза доставказа всички извършени поръчки

Възможност за връщанев срок от 14 дни съгласно ЗЗП

Гарантирано качествов зависимост от ценовия клас

Помощен центъротговор на всеки Ваш въпрос